Gepubliceerd op: 02 mei 2025
HomeKennisbankWarmtepompen
Veel mensen denken onterecht dat een warmtepomp alleen geplaatst kan worden in moderne, goed geïsoleerde huizen. Het tegendeel is waar! Ook in oudere woningen kan een warmtepomp een grote bijdrage leveren aan verduurzaming en lagere energiekosten. Het is hierbij wel van groot belang of je kiest voor een All-Electric warmtepomp of een hybride variant.
In dit artikel vertellen we je waar dit aan ligt, wanneer jouw (oude) huis geschikt is voor een warmtepomp en waar je op moet letten.
Het verschil tussen een all-electric en hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineert een elektrische warmtepomp met een gasketel op aardgas. De warmtepomp verwarmt de woning. De gasketel verwarmt het tapwater en helpt de warmtepomp met ruimteverwarming indien nodig. Dit systeem is relatief goedkoop en geschikt voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn.
Een all-electric warmtepomp verwarmt zowel de ruimte als tapwater en werkt zonder gasketel. Omdat er geen ketel is als back-up vereist een all-electric warmtepomp meestal goede woningisolatie en/ of lage temperatuurverwarming. De investering is hoger, maar de woning is volledig gasloos en duurzamer.
Lees hier meer over de verschillen tussen hybride en All-Electric.
All-electric warmtepomp en oude huizen
Een volledig elektrische warmtepomp (all-electric) is dus de meest duurzame oplossing. De installatie in een oud huis brengt wel uitdagingen met zich mee. Een all-electric warmtepomp werkt namelijk het beste in goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.
Over het algemeen zijn oudere woningen minder goed geïsoleerd en is er veelal geen vloerverwarming aanwezig. Door de minder goede isolatie is het mogelijk dat de woning sneller warmte verliest dan de warmtepomp kan afgeven. Hierdoor duurt het lang voordat het warm wordt in huis, of kan de gewenste temperatuur simpelweg niet worden bereikt. Wil je dus compleet van het gas af met een volledig elektrische warmtepomp, doe dan eerst een isolatie check op je woning.
Hybride warmtepomp: de slimme keuze voor een oud huis
Een hybride warmtepomp is in tegenstelling tot all-electric wel een prima optie als het huis (nog) niet goed geïsoleerd is. Oudere woningen met traditionele radiatoren en beperkte isolatie verbruiken vaak veel gas. Juist in deze situatie kan een hybride warmtepomp een enorme impact hebben. Dit type warmtepomp kan het gasverbruik tot wel 70% verminderen. Zo zorgt het systeem direct voor lagere energiekosten en een duurzamer huis.
In tegenstelling tot de all-electric variant werkt een hybride warmtepomp samen met de cv-ketel. Alleen op echt koude dagen springt de cv-ketel bij om de woning op temperatuur te krijgen. Dit maakt de overstap veilig en zorgeloos, zonder risico dat je huis niet genoeg verwarmd wordt. Bovendien vraagt een hybride warmtepomp geen ingrijpende verbouwingen. Vaak behoud je gewoon de radiatoren en hoef je geen grote isolatiemaatregelen te treffen.
Een hybride warmtepomp is dus perfect geschikt voor oudere woningen met traditionele radiatoren en beperkte isolatie.
Hoeveel bespaar je met een hybride warmtepomp?
Met een hybride warmtepomp verbruik je minder gas. De precieze besparing hangt af van je huis, maar gemiddeld levert het het volgende op:
🔹 40-70% minder gasverbruik
🔹 Lagere energierekening
🔹 Minder CO₂-uitstoot
Door een hybride warmtepomp van DeWarmte te kiezen, zet je een belangrijke stap naar een duurzamer huis. En als je later helemaal van het gas af wil, kun je overstappen op een all-electric warmtepomp.
Begin met een hybride warmtepomp en stap later over op all-electric
De hybride warmtepomp Pomp AO kan modulair worden uitgebreid naar een all-electric systeem met behulp van de warmtepompboiler Pomp T. Dit betekent dat wanneer je eerst kiest voor een hybride systeem (de Pomp AO in combinatie met je bestaande gasketel), je op een later moment volledig van het gas kunt overstappen door de Pomp T-module toe te voegen.
Met deze uitbreiding vervangt de Pomp T-module de gasketel en neemt hij het leveren van warm tapwater volledig over. Zo wordt je verwarmingssysteem 100% gasloos. Het voordeel is dat je dus in fases kunt verduurzamen: je begint met een lagere investering in een hybride systeem en breidt later uit naar een volledig elektrisch systeem zodra je woning beter geïsoleerd is en geschikt gemaakt voor lage-temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming.
De hybride warmtepomp van DeWarmte is hierdoor toekomstbestendig.
Ervaring uit de praktijk: Interview met Stefan
Medewerker van DeWarmte Stefan woont in een vrijstaande woning uit 1898 met minimale isolatie: alleen dakisolatie en dubbelglas. In januari 2025 liet hij een hybride warmtepomp van DeWarmte installeren, zonder ingrijpende aanpassingen aan zijn woning.
Het resultaat? Een forse besparing op gas, zelfs in de koudste maanden.
💡 67% minder gasverbruik in januari en februari 2025 vergeleken met november en december 2024, terwijl de buitentemperatuur in 2025 gemiddeld 2,7 graden lager was.
⚡ Zijn stroomverbruik nam logischerwijs toe, maar onder de streep was hij goedkoper uit.
🔥 Zijn woning bleef comfortabel warm, op koude dagen sprong de cv-ketel kort bij om de woning op temperatuur te krijgen.
🔹 "Wat me het meest verbaasde, is dat mijn energiekosten in januari lager waren dan in december, terwijl het kouder was!"
🔹 Mijn besparing verbreekt geen records, maar ik ben toch blij dat ik elk jaar waarschijnlijk zo’n 500 euro bespaar op mijn energierekening.”
🔹”Als ik binnenkort een nieuwe energielabel ga aanvragen ben ik benieuwd naar de labelsprong door de pomp. 3 tot 5 stappen zou hij gestegen kunnen zijn”
Dankzij de hybride warmtepomp van DeWarmte heeft Stefan zijn oude woning succesvol verduurzaamd.
Conclusie: Hybride warmtepomp als eerste stap naar verduurzaming
Wil je je oude huis energiezuiniger maken? Dan is een warmtepomp een slimme keuze! Zelfs als je huis (nog) niet optimaal geïsoleerd is kun je een hybride warmtepomp plaatsen. Je bespaart direct op je energiekosten, vermindert je CO₂-uitstoot en behoudt je bestaande verwarming. En als je in de toekomst helemaal van het gas af wil, kun je alsnog overstappen op een all-electric warmtepomp. Wellicht moet je dan wel eerst extra isoleren.
Benieuwd hoe een hybride warmtepomp in jouw huis werkt? Bekijk onze hybride warmtepomp en ontdek de mogelijkheden!