Warmtepompen
Om het verschil tussen een hybride warmtepomp en een all-electric warmtepomp goed uit te leggen, beginnen we met de functie van de traditionele cv-ketel aangezien een warmtepomp de functie van de cv-ketel overneemt.
Een cv-ketel heeft doorgaans twee functies: het verwarmt je woning en zorgt voor warm tapwater. Bij een hybride warmtepomp neemt de warmtepomp alleen de verwarming van je woning over, terwijl de cv-ketel nog steeds het tapwater verwarmt en bijspringt wanneer extra verwarmingskracht nodig is. Bij een all-electric warmtepomp daarentegen verzorgt de warmtepomp zowel de verwarming van je woning als het warme tapwater, waardoor je volledig van het gas af kunt.
Hybride warmtepomp: alleen voor de verwarming
Een hybride warmtepomp neemt zoals gezegd alleen de verwarmingsfunctie van de cv-ketel over. Dit komt omdat warmtepompen zeer energiezuinig en efficiënt verwarmen, maar niet zo snel warm tapwater kunnen leveren als een cv-ketel. Dit betekent dat een warmtepomp je huis in de winter efficiënt warm kan houden, maar minder geschikt is om in korte tijd veel warm water voor bijvoorbeeld een douche te produceren.
Wil je helemaal van het gas af en ook je tapwater elektrisch verwarmen, dan heb je een aanvullende oplossing nodig.
All-electric warmtepomp: een volledig systeem
Een all-electric warmtepomp bestaat meestal uit twee of meer apparaten. Vaak wordt gedacht dat het om één enkel apparaat gaat, maar een all-electric warmtepompsysteem omvat zowel een verwarmingseenheid als een oplossing voor tapwater, zoals een warmtepompboiler. Dit is een groot vat waarin warm water wordt opgeslagen, zodat je altijd direct warm water beschikbaar hebt. Zodra je water gebruikt, kan de warmtepompboiler het water op zijn gemak opnieuw verwarmen, wat bijdraagt aan de energie-efficiëntie.
Wanneer kies je voor een hybride warmtepomp en wanneer voor all-electric?
Bij de keuze tussen een hybride warmtepomp en een all-electric warmtepomp zijn er een paar belangrijke overwegingen. Gemiddeld gaat 80% van het gasverbruik in een huishouden naar de verwarming. Wil je zoveel mogelijk gas besparen met een minimale investering, dan is een hybride warmtepomp de beste keuze. Je blijft echter voor warm tapwater afhankelijk van gas en de cv-ketel blijft in gebruik.
Wil je volledig van het gas af, dan is het essentieel dat je woning goed geïsoleerd is. Een all-electric warmtepomp verwarmt minder snel en haalt een lagere maximale watertemperatuur dan een cv-ketel. Voor goed geïsoleerde woningen is dit geen probleem. Heb je een minder goed geïsoleerd huis, dan kan een hybride warmtepomp uitkomst bieden, omdat de cv-ketel dan kan bijspringen op koude dagen.
Een goede test om te zien of jouw woning geschikt is voor een all-electric warmtepomp is om de cv-ketel in de winter op een maximale temperatuur van 55 graden te zetten. Als je woning comfortabel warm blijft, is een all-electric systeem waarschijnlijk geschikt.
Wat als je cv-ketel oud is?
Bij een hybride warmtepomp werkt de warmtepomp samen met de cv-ketel. De staat van de cv-ketel kan dus meespelen in je keuze. Werkt je cv-ketel nog goed? Dan kan deze prima samenwerken met een hybride warmtepomp, zelfs als hij oud is. De cv-ketel krijgt minder werk, waardoor hij nog enkele jaren mee kan. Een hybride warmtepomp kan het gasverbruik voor verwarming tot wel 80% verminderen.
Het is slim om te kiezen voor een hybride warmtepomp die all-electric ready is. Dit betekent dat de warmtepomp sterk genoeg is om de verwarming van je woning zelfstandig te verzorgen en later eenvoudig uitgebreid kan worden tot een all-electric warmtepomp. Wanneer de cv-ketel defect raakt, kun je dan alsnog kiezen voor een all-electric oplossing of een nieuwe cv-ketel. Dit geeft je de mogelijkheid om alvast te ervaren hoe de warmtepomp in de winter presteert en of je extra isolatiemaatregelen nodig hebt.
De hybride warmtepomp van DeWarmte is all-electric ready, wat betekent dat deze eenvoudig kan worden uitgebreid tot een all-electric warmtepompsysteem door een warmtepompboiler toe te voegen.
Hybride of all-electric warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is ideaal om gasverbruik te verminderen zonder grote aanpassingen, terwijl een all-electric warmtepomp de beste keuze is als je volledig van het gas af wilt en je woning goed geïsoleerd is. Beide soorten warmtepompen hebben hun voordelen, en de keuze hangt af van jouw situatie en wensen.
Lees meer over de voordelen van verschillende soorten warmtepompen en ontdek welke oplossing het beste bij jou past.