Bespaar meer met onze artikelen

Kennisbank

warmtepomp installatie
Warmtepompen

8 min

Nieuw

Warmtepomp installatie: hoe bereid je je voor en wat te verwachten

Het klinkt ingewikkeld, het plaatsen van een warmtepomp. Gelukkig is de installatie van een warmtepomp minder ingrijpend dan het lijkt. We vertellen je in dit artikel meer over wat er allemaal bij een warmtepomp installatie komt kijken.

Lees meer
warmtepomp installatie
Warmtepompen

8 min

Nieuw

Warmtepomp installatie: hoe bereid je je voor en wat te verwachten

Het klinkt ingewikkeld, het plaatsen van een warmtepomp. Gelukkig is de installatie van een warmtepomp minder ingrijpend dan het lijkt. We vertellen je in dit artikel meer over wat er allemaal bij een warmtepomp installatie komt kijken.
warmtepomp
Warmtepompen

5 min

Nieuw

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp biedt een energiezuinige manier om je woning te verwarmen zonder gas. Ontdek hoe de Pomp AO van DeWarmte kan dienen als hybride of all-electric warmtepomp, en leer de verschillen tussen deze systemen kennen.
Soorten warmtepomp
Warmtepompen

5 min

Nieuw

Soorten warmtepomp: de belangrijkste verschillen uitgelegd

Je hebt warmtepompen in alle soorten en maten. De meest gangbare warmtepomp om jouw cv-ketel mee te vervangen is een Lucht/Water warmtepomp. Lucht/Water warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken dit om het water binnen in het huis te verwarmen.
Werking warmtepomp
Warmtepompen

6 min

Nieuw

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp levert warmte aan jouw woning. Dit doet een warmtepomp door warmte buiten de woning om te zetten naar warmte binnen de woning. De werking van warmtepompen heeft veel voordelen, zoals efficiënter stroomverbruik en besparing op gas. In dit artikel vertellen we hoe dit proces van warmte omzetten precies in zijn werk gaat.
Koelen met een monoblock
Warmtepompen

5 min

Nieuw

Koelen met een warmtepomp

Een warmtepomp kan een woning verwarmen met elektriciteit in plaats van gas en is daardoor duurzamer en goedkoper. Maar wist je dat er ook warmtepompen zijn die naast verwarmen kunnen koelen? We vertellen je er in dit artikel meer over.
Subsidie Verduurzamen woning
Verduurzaming

5 min

ISDE subsidie voor het verduurzamen van je woning

Of je nu je huis beter isoleert, zelf je energie opwekt of van het gas af gaat. Heel Nederland verduurzaamt. Om dat nog meer te motiveren is er vanuit de overheid in 2024 maar liefst €600.000.000,- subsidie beschikbaar gesteld. Zo wordt verduurzamen nóg leuker, betaalbaarder en efficiënter voor jou.
Pomp AO assemblage Utrecht
Warmtepompen

5 min

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief om je huis elektrisch te verwarmen in plaats van met gas. Hierdoor bespaar je op je gasrekening, maar zal je stroomrekening stijgen. Hierdoor is een vraag die veel mensen hebben: "Hoeveel stroom gebruikt zo'n warmtepomp eigenlijk?"
Afbeelding Blog geluid
Warmtepompen

5 min

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Bij het overwegen van een warmtepomp borrelt meestal al snel de vraag op hoe storend het geluid van deze duurzame manier van verwarmen is. Wil je weten waar je het geluid van een warmtepomp mee kunt vergelijken of vraag jij je af hoe ver de warmtepomp van jouw buren moet staan? Lees dan snel verder.
Warmtepomp kopen? Lees eerst dit blog
Warmtepompen

3 min

Warmtepomp kopen? 5 dingen waar je nog niet over na had gedacht…

Warmtepompen hebben veel voordelen. Maar bij de afweging voor een warmtepompsysteem zijn er een aantal zaken die vaak over het hoofd worden gezien. Hier zijn 5 dingen waar je misschien nog niet over na had gedacht:
Pomp AO prijs en kosten image
Warmtepompen

5 min

Hoeveel kost een warmtepomp?

De aanschafkosten van een warmtepomp kunnen flink van elkaar verschillen. In dit artikel vertellen we meer over de onderlinge verschillen en de bijbehorende kosten.
Afbeelding ter illustratie bij een artikel van DeWarmte over het prijsplafond en de energiebelasting in 2024.
Overig

5 min

Het prijsplafond en energiebelasting in 2024

Om de energierekening betaalbaar te houden heeft de overheid in 2023 verschillende maatregelen genomen. Het prijsplafond was daarvan de meest in het oog springende. Gelukkig zijn de energietarieven inmiddels weer wat gedaald. Mede daarom is het prijsplafond in 2024 weer beëindigd. Maar er verandert veel meer per 1 januari 2024. We vertellen je wat dit betekent voor jouw portemonnee.
Radiator met Pomp AO?
Warmtepompen

5 min

Radiatoren en een warmtepomp? Hier moet je op letten.

Of een warmtepomp jouw woning comfortabel warm krijgt heeft deels te maken met jouw verwarmingssysteem. Heb jij radiatoren? Dan vertellen we in dit artikel waar jij op moet letten.
Vloerverwarming
Warmtepompen

5 min

Vloerverwarming met warmtepomp

Een warmtepomp en vloerverwarming zijn een goede combinatie. Waarom dit zo is, en of een warmtepomp ook zonder vloerverwarming werkt, leggen we je uit in dit artikel.
Afbeelding ter illustratie bij een artikel over de Coëfficiënt van Prestatie (COP) in de kennisbank van DeWarmte
Warmtepompen

10 min

Wat is COP?

COP staat voor Coefficient of Performance, en is een van de belangrijkste kenmerken van een warmtepomp. Het is dé manier om te meten hoeveel warmte je uit je warmtepomp kunt persen vergeleken met de hoeveelheid stroom die het gebruikt. Hoe hoger de COP, hoe minder stroom het kost om je huis te verwarmen.
Afbeelding ter illustratie bij een artikel over ijsvorming op een warmtepomp, geplaatst op de website van DeWarmte.
Warmtepompen

5 min

IJs op je warmtepomp, kan dat kwaad?

Bij lucht/water warmtepompen speelt de ontdooicyclus een cruciale rol. Deze pompen halen warmte uit de lucht, zelfs op koude dagen. Bij lage temperaturen, ook bij een buitentemperatuur boven 0°C, kan condensatie op de warmtewisselaar bevriezen. Hierdoor werkt de warmtepomp niet efficiënt en kan er een ijslaag op de warmtepomp zichtbaar zijn. Fabrikanten gebruiken verschillende oplossingen om de condensatie te voorkomen, dit wordt een defrost-functie of ontdooi-cyclus genoemd. Dit zijn de drie meest voorkomende vormen van defrosting: