De werking van een warmtepomp in de winter

werking warmtepomp in de winter
lees meer
HomeKennisbank

Warmtepompen

In de winter heb je de verwarming het hardst nodig. Een goede warmtepomp bewijst zich als een effectieve en duurzame oplossing, zelfs bij lage temperaturen. Hier leggen we uit hoe deze technologie werkt en wat je kunt verwachten tijdens de wintermaanden.

Hoe werkt een lucht/water-warmtepomp in de winter?

Een lucht/water-warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, zelfs bij lage temperaturen. Dit gebeurt via een vloeistof genaamd koudemiddel. Deze vloeistof heeft de speciale eigenschap om ook bij hele lage temperaturen te verdampen. De damp bevat warmte die gebruikt wordt om het water in je verwarming op te warmen. Meer informatie over de warmtepomp werking lees je in dit blog.

Een warmtepomp met voldoende vermogen kan zelfs bij temperaturen tot -25°C warmte uit de buitenlucht halen en deze efficiënt omzetten in warmte voor je woning. Zo verwarm je op een duurzame manier je huis, zelfs als het buiten vriest.


In landen zoals Scandinavië, met strenge winters en temperaturen ver onder het vriespunt, worden warmtepompen al jarenlang op grote schaal gebruikt. Dit bewijst dat warmtepompen, zelfs in extreme kou, betrouwbaar en effectief zijn. Het succes in Scandinavië onderstreept dat ook Nederland kan profiteren van de vele voordelen van warmtepompen, zeker met ons mildere klimaat.

Efficiëntie en energieverbruik warmtepomp in de winter

Het rendement van een warmtepomp wordt beïnvloed door de buitentemperatuur. Bij grotere temperatuurverschillen tussen binnen en buiten daalt de Coefficient of Performance (COP), wat betekent dat de warmtepomp meer energie nodig heeft om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren. Het rendement wordt daardoor iets lager, maar de warmtepomp blijft in staat je woning te verwarmen. Het verbruikt in deze situatie alleen wat meer elektriciteit.

Hybride versus All Electric warmtepompen

Er zijn twee typen warmtepompen: hybride warmtepompen en all electric warmtepompen.

  • Hybride warmtepompen:
    Deze werken samen met de cv-ketel. Bij milde temperaturen verzorgt de warmtepomp de verwarming, maar wanneer het buiten extreem koud wordt, springt de cv-ketel bij om de warmtepomp te ondersteunen. De cv-ketel verwarmt ook het tapwater in de woning.

  • All Electric warmtepompen:
    Deze werken volledig op elektriciteit en hebben vaak een ingebouwde elektrische bijverwarming als back-up. Dit type warmtepomp verzorgt zowel de ruimteverwarming als het tapwater, waardoor je volledig gasvrij kunt wonen.

Betere prestaties warmtepomp in de winter bij een hoger vermogen

Het vermogen van een warmtepomp speelt een grote rol in de prestaties bij lage buitentemperaturen. Een krachtigere warmtepomp kan meer warmte verzamelen en afgeven, waardoor het huis comfortabel warm blijft, zelfs bij vrieskou.


Bij hybride systemen zal een warmtepomp met te weinig vermogen vaker hulp van de cv-ketel nodig hebben, wat resulteert in een hoger gasverbruik. Bij een all electric warmtepomp is voldoende vermogen essentieel om de woning zelfstandig te verwarmen en het gebruik van energie-intensieve elektrische back-up te minimaliseren.

Zekerheid in de winter met de Pomp AO van DeWarmte

Met de Pomp AO van DeWarmte kies je voor een hybride warmtepomp of all electric warmtepomp met een hoog vermogen. Zelfs bij -7 graden levert deze warmtepomp nog 5.1 kW, waardoor je huis warm en comfortabel blijft. Waar kleinere systemen moeite hebben om aan de warmtevraag te voldoen, blijft de Pomp AO betrouwbaar en efficiënt werken. Combineer comfort en duurzaamheid en geniet van de vele voordelen van warmtepompen.

Kan een warmtepomp bevriezen?

Bij lage temperaturen kan er een ijslaag op de warmtepomp ontstaan, wat de werking kan verminderen. De Pomp AO voorkomt dit door zichzelf automatisch te ontdooien. Door het verwarmingsproces om te keren, haalt hij warmte uit je verwarmingswater om ijsvorming tegen te gaan. Zo blijft je warmtepomp betrouwbaar en efficiënt, ook in de strengste winters.

Deel dit artikel