Airco vs. Warmtepomp: Ontdek de verschillen en maak de beste keuze voor jouw huis

airco-vs-warmtepomp
lees meer

Gepubliceerd op: 14 mei 2025

HomeKennisbank

Warmtepompen



In de zomer wil je jouw woning zo koel mogelijk houden. Grote kans dat je, wanneer de temperatuur in huis weer stijgt, na de tweede slapeloze nacht ook dit jaar weer een airco overweegt. Maar wist je dat een warmtepomp naast verwarmen ook je huis kan koelen? 

De grote vraag is welk van de twee opties het beste past bij jouw huis? In dit artikel leggen we je uit hoe de systemen werken, wat de verschillen zijn, en zetten de voor- en nadelen voor je uiteen. Zo maak jij een doordachte keuze, met alle relevante informatie overzichtelijk op een rij.

📩 Vraag direct persoonlijk advies aan bij DeWarmte!

Hoe werkt een airco?

Een airco is ontwikkeld om woningen snel te koelen. Als het binnen warm is, zuigt een airco de warme lucht aan en koelt deze via het koudemiddel in de binnenunit. Vervolgens wordt de afgekoelde lucht weer terug de woning ingeblazen. De warmte die daarbij wordt onttrokken, wordt via leidingen naar de buitenunit geleid en daar afgevoerd naar de buitenlucht. 

Dit koelproces is in wezen hetzelfde als dat van een lucht-lucht warmtepomp. Warme lucht wordt verplaatst met behulp van een koudemiddel en een compressor, zonder zelf warmte op te wekken.

Moderne airco’s kunnen het koelproces vaak ook omkeren. Warmte wordt van buiten naar binnen gehaald en de airco fungeert dan als verwarming. Deze verwarmingsfunctie is echter beperkt wanneer het buiten koud is. Verwarmen met een airco is bedoeld als bijverwarming, niet als hoofdverwarming voor de hele woning.

Typische kenmerken van een airco:

  • Snelle verkoeling

  • Gericht op specifieke ruimtes (bijvoorbeeld één slaapkamer)

  • Beperkt rendement voor verwarming, zeker bij koude buitentemperaturen


Airco’s zijn ideaal als je vooral in de zomer last hebt van hitte en snel verkoeling zoekt.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is in eerste instantie ontwikkeld om woningen duurzaam te verwarmen. Wanneer het buiten koud is, onttrekt een warmtepomp warmte uit de buitenlucht. Deze warmte wordt via een koudemiddel verwarmd naar een hogere temperatuur. Vervolgens wordt die warmte afgegeven aan het water in het verwarmingssysteem, zoals radiatoren of vloerverwarming. De afgekoelde lucht wordt via de buitenunit weer terug naar buiten geblazen. 

Moderne lucht-water warmtepompen kunnen het proces vaak ook omkeren om te koelen.  In dat geval stroomt er koel water door het systeem, waardoor de woning aangenaam fris blijft. De warmtepomp verwarmt of verkoelt dus het water in je radiatoren of vloerverwarming. Dit is hetzelfde proces, maar dan in omgekeerde richting!

  • Verwarmen: In de winter haalt de warmtepomp warmte uit de buitenlucht om het water in je verwarmingssysteem te verwarmen. (Dit kan hij zelfs bij -10 graden)

  • Koelen: In de zomer kan hetzelfde systeem koud water door je verwarmingssysteem laten stromen door warmte uit het water te onttrekken.

Met een warmtepomp, zoals de Pomp AO van DeWarmte, profiteer je dus het hele jaar door van optimaal comfort​​.

Belangrijkste verschillen tussen een airco en warmtepomp

*Kosten hybride warmtepomp DeWarmte

Verschil in energiezuinigheid bij verwarmen en koelen

Energie-efficiëntie van warmtepompen en airco’s wordt gemeten met twee waarden: COP (Coefficient of Performance) voor verwarmen en SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) voor koelen. De COP geeft de verhouding weer tussen geleverde warmte en verbruikte elektriciteit bij verwarming. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter het systeem. De SEER meet de efficiëntie bij koelen, waarbij een hogere waarde aangeeft dat het apparaat minder energie verbruikt om de ruimte koel te houden.

Bij het verwarmen van een woning is een lucht-water warmtepomp doorgaans energiezuiniger dan een airco. Bij verwarmen haalt een warmtepomp gemiddeld een COP (Coefficient of Performance) van 3,5 tot 5, wat betekent dat het systeem 3,5 tot 5 keer meer warmte levert dan het aan elektriciteit verbruikt. Airco’s (ook wel lucht-lucht warmtepompen genoemd) halen bij verwarmen meestal een lagere COP van 2,5 tot 4, en presteren minder goed bij lage buitentemperaturen.


Bij het koelen van een woning zijn de rollen omgedraaid: airco’s zijn ontworpen voor efficiënte actieve koeling, met SEER-waardes (Seasonal Energy Efficiency Ratio) tussen 5 en 8. Bij warmtepomp ligt dit tussen de 4 en 5.

Voor- en nadelen van de verschillende systemen

Hoewel een warmtepomp en een airco beide gebruikmaken van dezelfde techniek verschillen ze in toepassing, comfort, kosten en efficiëntie. Hier zetten we de verschillende voor- en nadelen voor je op een rijtje:

Voordelen airco

  • Snelle koeling op warme dagen

  • Goedkoop in aanschaf

  • Compact en eenvoudig te installeren


Nadelen airco

  • Minder geschikt voor (energiezuinig) verwarmen

  • Hogere elektriciteitskosten bij verwarming

  • Binnenunits in de kamers


Voordelen warmtepomp

  • Verwarmen én koelen in één

  • Zeer energiezuinig (A+++ label​)

  • ISDE-subsidie mogelijk, waardoor lagere netto kosten

  • Verhoogt woningwaarde en duurzaamheid

  • Terugverdientijd investering is gemiddeld 4,0 - 5,9 jaar

  • Bij DeWarmte: Monitoring en optimalisatie op afstand​


Nadelen warmtepomp

  • Hogere aanschafprijs dan een airco

  • Koeling via radiatoren minder krachtig dan airco, maar voldoende voor aangenaam comfort​

  • Water kan niet kouder dan 18 graden zijn om condensatie te voorkomen

Airco of warmtepomp: Welke keuze past het beste bij jou?

De keuze tussen een airco en warmtepomp hangt af van jouw wensen, woning en toekomstvisie. Dit is ons advies:


Wanneer kiezen voor airco

Een airco is vooral een goede keuze als je snel en gericht verkoeling wilt in één specifieke ruimte, bijvoorbeeld een slaapkamer of werkkamer. De investering voor een airco is relatief laag. Dit maakt een airco aantrekkelijk als je vooral in de zomermaanden last hebt van hitte, maar verder weinig behoefte hebt aan structurele verduurzaming of verwarming van je woning. Verwarmen met een airco is mogelijk, maar minder efficiënt, zeker bij koudere buitentemperaturen.


Wanneer kiezen voor hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is ideaal als je duurzame stappen wilt zetten zonder direct volledig van het gas af te gaan. De warmtepomp werkt samen met je bestaande cv-ketel, wat zorgt voor een aanzienlijke vermindering van je gasverbruik. Hierdoor bespaar je flink op je energiekosten én verminder je je CO₂-uitstoot. Zeker als je huis al redelijk goed geïsoleerd is, is een hybride oplossing zoals de Pomp AO van DeWarmte een slimme en toekomstgerichte keuze.


Wanneer kiezen voor all-electric warmtepomp

Wil je volledig afscheid nemen van gas en maximaal verduurzamen? Dan is een all-electric warmtepomp de beste optie. In combinatie met goede woningisolatie en bijvoorbeeld vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren, verwarm je je huis volledig elektrisch én zeer efficiënt. Met een all-electric systeem zoals de combinatie van de  Pomp AO en Pomp T van DeWarmte investeer je in maximaal comfort, lagere energiekosten en een toekomstbestendige woning.

Jouw duurzame toekomst start vandaag

Wil je alleen koelen? Dan moet je voor een airco kiezen. Wil je echt duurzaam, energiezuinig én comfortabel wonen? Dan is een warmtepomp DeWarmte de beste keuze. 


👉 Ontvang gratis advies van onze specialisten bij DeWarmte! Klik hier om contact op te nemen.

Deel dit artikel