Ruimte & Onderdelen

Hoeveel ruimte vraagt de HeatCycle in het huis?


De HeatCycle bestaat uit 3 onderdelen: de warmteterugwin-unit, de warmtepomp en de boiler. De onderdelen worden gekoppeld door (geisoleerde) waterleidingen. De warmteterugwin-unit komt in de kruipruimte/kelder en de rest van de installatie komt in de woning te staan (de warmtepomp is ongeveer 40x50x60 cm en de boiler wordt gedimensioneerd op het warmwater verbruik). De warmtepomp moet bij voorkeur op de begane grond staan, waar de boiler zowel bij de warmtepomp als bij de (aanwezige) cv-ketel kan worden geplaatst. In de testwoning in the Green Village staat zowel de warmtepomp als de boiler onder de trap.
Hoe ziet de installatie eruit in de kruipruimteen hoeveel ruimte is daarvoor nodig?


Voor de plaatsing van de warmteterugwin-unit hebben we ongeveer 1 meter vrije lengte van de horizontale "hoofd" rioolbuis nodig en daar in de buurt een grondoppervlak van ongeveer 2 m2. Een gemiddelde kruipruimte biedt deze mogelijkheden.
Wat is de benodigde hoogte van de kruipruimte?


Minimaal 40-50cm, hoe hoger hoe beter. Er moet 10 cm boven de rioolbuis en ongeveer 30cm eronder aan ruimte zijn. Als dat te realiseren is door graven kan dat ook!
Wat voor leidingen en aansluitingen zijn er nodig?


De elektrische aansluitwaarde van de HeatCycle is 1 kW (vergelijkbaar met een waterkoker). Een warmte-element in de boiler is niet nodig als de HeatCycle hybride met een ketel of andere warmtepomp werkt. Qua aansluitingen zijn de volgende leidingen nodig : - 2 leidingen van de warmteterugwinunit naar de warmtepomp - 2 leidingen van de warmtepomp naar de C.V. (of de retour van de verwarmingsleiding) - 2 leidingen van de warmtepomp naar de boiler - 1 leiding van de boiler naar de C.V. Daarnaast is de volgende bedrading nodig: - Bedrading van de warmteterugwinunit naar de warmtepomp. - Bedrading de boiler naar de warmtepomp (als deze niet bij elkaar staan). Uiteraard regelen wij een getrainde installateur voor de complete installatie.
Wat zijn de mogelijkheden voor de grootte van boilervaten?


De boiler wordt gedimensioneerd op het waterverbruik dus er zijn verschillende mogelijkheden, zoals 100-120-150-200 liter. Er zijn ook mogelijkheden voor meerdere spiralen voor het koppelen van bijvoorbeeld een zonneboiler of een tweede warmtepomp.
Is het materiaal van de rioolbuis van belang?


Voor de installatie van ons systeem is het materiaal van belang. PVC is optimaal voor de installatie. Als het riool nu gietijzer of gres is, is de installatie iets ingewikkelder maar nog steeds niet onmogelijk.
Hoe zit het met vervuiling en de techniek van warmteterugwinning?


De innovatieve techniek die we hiervoor gebruiken is nu een jaar succesvol getest in de Green Village zonder problemen. Momenteel zijn we bij meerdere pilots vervolgtesten aan het doen om hier nog zekerder van te zijn!

Combinatie verwarmingssystemen

Is elke CV-ketel te gebruiken?


Elke CV-ketel is in principe te gebruiken. Het belangrijkste is dat het een CV-ketel met een Gaskeur NZ-label is. In principe heeft bijna elke CV-ketel na 2000 dit label. Mocht het keurmerk niet aanwezig zijn is dit vaak eenvoudig op te lossen door onze installateur.
Kan de HeatCycle alleen tapwater leveren of ook warmte voor de verwarming?


De teruggewonnen warmte wordt gebruikt om het warme tapwater te maken. Er is echter meer warmte beschikbaar en deze kan worden gebruikt voor de verwarming. In een gemiddelde woning kan de HeatCycle 40% van de totale warmtevraag (tapwater & verwarming) leveren.
Kan de HeatCycle samenwerken met een zonneboiler?


Ja, de HeatCycle en de zonneboiler kunnen worden aangesloten op hetzelfde boilervat. Het hangt wel van het huidige boilervat af of dit direct mogelijk is. In sommige gevallen is het nodig om het boilervat te vervangen voor "ons" boilervat en daar de zonne-installatie op aan te sluiten.
Kan de HeatCycle samenwerken met een lucht-water warmtepomp?


Ja, onze warmtepomp kan worden aangesloten op een spiraal in de boiler voor warm tapwater. Daarnaast kan deze ook de retour van de verwarming (vloerverwarming of radiatoren) "voorverwarmen" voordat deze naar de lucht-water warmtepomp gaat zodat deze minder hoeft te doen.
Wat zijn de mogelijkheden met stadsverwarming?


De mogelijkheden om de HeatCycle aan te sluiten op een woning met stadsverwarming hangt grotendeels af van de leverancier van het warmtenet. Technisch is de koppeling gemakkelijk te maken, maar of het toegestaan is vanuit de leverancier is meestal de vraag.

Besparing, Kosten & Subsidie

Wat is de besparing?


De besparing is berekend met een dynamisch model van ons systeem en bevestigd door de testen in The Green Village en bij onze pilots. Onze "standaard" besparing is bepaald op een gezin van 4 personen in een gemiddelde woning met een gemiddeld waterverbruik. In deze situatie bespaart de HeatCycle 600 - 650 m3 gas (~40% van 1500 m³) en gebruikt het systeem ongeveer 1100 kWh elektriciteit. De verwachte s-COP (inclusief warm tapwater productie) ligt tussen de 4 en 5, dus voor elke kWh aan stroom wordt 4 tot 5 kWh warmte geleverd. Met de gewogen gemiddelde consumentenprijzen van gas en electriciteit voor de komende 15 jaar resulteert dit in een besparing van €350 - €400 per jaar t.o.v. een HR-ketel.
Ik wil van het gas af, wat zijn de mogelijkheden?


De HeatCycle is een hybride oplossing en is te combineren met een andere warmtebron. In een gemiddelde woning kan de HeatCycle 40% van de totale warmtevraag (tapwater & verwarming) leveren. Ons systeem kan samenwerken met een CV-ketel, lucht/warmte-pomp, IR panelen of een zonneboiler om zo te voorzien in de volledige warmtevoorziening. In onze pilots zijn wij aan het testen hoeveel energie er wordt bespaard wanneer de HeatCycle samenwerkt met andere warmtebronnen.
Hoeveel stroom verbruikt de HeatCycle?


Bij een besparing van 650 m³ gas verbruikt de HeatCycle ongeveer 1100 kWh stroom. De verwachte s-COP (inclusief warm tapwater productie) ligt tussen de 4 en 5, dus voor elke kWh aan stroom wordt 4 tot 5 kWh warmte geleverd.
Wat is de COP waarde?


De COP waarde, tussen de 4 en 5, hebben wij verkregen aan de hand van echte metingen bij verschillende pilots van de HeatCycle. Dit is een combinatie van zowel tapwater als ruimteverwarming (bij vloerverwarming kan de COP hoger uitvallen vanwege de lagere temperatuur die wordt gebruikt) in normale gebruikscondities.
Is er ook subsidie?


De HeatCycle komt in aanmerking voor de ISDE-subsidie van de overheid. Tot 12 maanden na installatie kan deze subsidie worden aangevraagd. Deze subsidie bedraagt €2500 en wij verwachten dat dit volgend jaar vergelijkbaar blijft, dit is echter nog niet bekend.
Is de HeatCycle al goedgekeurd voor subsidie?


Je kunt met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE-) subsidie ontvangen voor een warmtepomp. Dit kan nu al met enkel onze factuur maar is makkelijker als we op de appratenlijst van RVO staan met automatisch goedgekeurde producten. We zijn hier momenteel mee bezig en verwachten dat de HeatCycle eind dit jaar op de lijst staat.
Wat is het benodigde onderhoud en wat zijn de kosten?


De verwachte onderhoudskosten zijn minimaal want het warmteterugwin-systeem is zelfreinigend. Onze installatie monitoren wij op afstand en hierdoor kunnen we zien dat de installatie onderhoud behoeft voordat deze eventueel in storing gaat. Een indicatie van een onderhoudscontract voor warmtepomp systemen die nu op de markt zijn is 5-10 euro per maand (dit is uiteraard vrijwillig). De definitieve hoogte en vorm van de onderhoudscontracten zullen wij concretiseren tegen de tijd dat we starten met commerciële leveringen.