Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Afbeelding Blog geluid
lees meer
HomeKennisbank

Warmtepompen

Inleiding

Bij het overwegen van een warmtepomp borrelt meestal al snel de vraag op hoe storend het geluid van deze duurzame manier van verwarmen is. Wil je weten waar je het geluid van een warmtepomp mee kunt vergelijken of vraag jij je af hoe ver de warmtepomp van jouw buren moet staan? Lees dan snel verder.

Wat is geluid?

Geluid kun je waarnemen met je oren. Het ontstaat wanneer iets beweegt en de lucht om ons heen wordt samengedrukt. Stel je bijvoorbeeld een bel op de fiets voor. Als je rinkelt, beweegt de bel heel snel heen en weer. Dat bewegen laat de lucht om het belletje heen ook bewegen. De zogenoemde geluidsgolven die hierdoor ontstaan worden opgevangen door je oren.

Decibels

Het geluid van een warmtepomp wordt vaak uitgedrukt in decibels A gemeten. Om je uit te leggen hoe ‘hard’ het geluid van een warmtepomp is, leggen we daarom eerst uit wat decibels zijn.

De luidheid van een geluid wordt bepaald door hoeveel de lucht trilt (amplitude). Dit wordt gemeten in decibels. Grote trillingen zorgen voor luide geluiden, terwijl kleine trillingen zorgen voor stille geluiden. Hoe hoger het aantal decibels, hoe luider het geluid wordt waargenomen.

Omgevingsgeluiden en geluidsnormen worden vaak uitgedrukt in decibels A gemeten. De dB(A) is afgeleid van de gewone decibel, maar corrigeert de geluidssterktes voor de gevoeligheid van het (menselijk) oor. Een uitgebreide uitleg hierover vind je in dit geluidsdocument van de Pomp AO.

Het geluid van een warmtepomp

Gemiddeld produceert de buitenunit van een warmtepomp 50 tot 65 dB(A). Dit geluidsvermogen van een warmtepomp hangt af van het aantal toeren dat de compressor en ventilator maken. Hoe meer toeren, hoe harder de warmtepomp moet werken en hoe meer geluid deze maakt. Dat aantal toeren hangt af van het merk, het bouwjaar, het vermogen van de warmtepomp en de buitentemperatuur. 

De 6kW Pomp AO van DeWarmte heeft, wanneer hij op volle toeren draait, een geluidsvermogen van 58 dB(A)*, in Silent Mode (4kW) is dit 55 dB(A). De meeste warmtepompen op de markt hebben een vermogen van 4kW, dat is gelijk aan de Pomp AO in Silent Mode. Hoe lager het vermogen, hoe minder geluidsvermogen je mag verwachten, maar hoe minder je duurzaam kunt verwarmen. 

*Geluid is gemeten door onderzoeksbureau Kiwa. 

Geluid Pomp AO 4kWGeluidsvermogen van de Pomp AO draaiende op 4kW in vergelijking met andere warmtepompen met een nominaal vermogen van 4kW

Het verschil tussen geluidsdruk- en geluidsvermogen niveau van een warmtepomp

De hierboven genoemde dB(A)'s gaan over het geluidsvermogen van een warmtepomp. Echter is dit niet hetzelfde als het geluid dat jij daadwerkelijk waarneemt. Het geluid dat jij waarneemt heet namelijk geluidsdrukniveau ofwel: geluidsniveau.

De cijfers die door verschillende merken worden gedeeld over het geluid van de warmtepomp zijn meestal op geluidsniveau. Let dus op dat je bij het vergelijken van het geluid geen appels met peren vergelijkt.

Geluidsniveau is wat je daadwerkelijk hoort. Zo is het geluidsniveau van de Pomp AO met 6.4 kW op anderhalve meter afstand minder dan 45 dB(A)*. Hoe verder weg je staat, hoe minder geluid je hoort. Zo hoor je op vijf meter afstand met 33 dB(A) in silent mode bijna niets meer. Onderaan het geluidsdocument  van DeWarmte vind je een tabel waarin het geluidsvermogen en alle bijbehorende geluidsniveaus van de Pomp AO te zien zijn.

*Geluidsniveau is berekend met geluidsvermogen volgens de ISO 3744:2010 met Hemispherical measurement surface.

Hoe hard is het geluid van een warmtepomp?

Voor de meeste mensen zegt het aantal dB(A) weinig over hoe hard of zacht geluid daadwerkelijk is. Een geluid van 35 dB(A) wordt als ”zacht” ervaren, een geluid van 65 dB(A) als ”normaal” (spraaksterkte), een geluid van 85 dB(A) als ”hard” en een geluid van 110 dB(A) zal als ”erg hard” worden ervaren.

Om nog beter in te schatten hoe de warmtepomp van DeWarmte daadwerkelijk klinkt, hebben we hem in onderstaande grafiek vergeleken met andere alledaagse dingen. Wist je dat 3 dB(A) minder geluid een halvering van het geluidsniveau betekent?

Vergelijking geluid van warmtepomp DeWarmteGeluidsniveau van de Pomp AO in vergelijking met andere dagelijkse geluiden

Bepaal zelf het volume van jouw warmtepomp

In silent mode wordt de Pomp AO, met ongeveer 42 dB(A), 2 keer zo stil. Je kunt deze modus handmatig aan of uitzetten in de WebApp van DeWarmte. Wanneer de silent mode aanstaat, wordt deze ingeschakeld tussen 23.00 uur en 07.00 uur.

De regels omtrent het geluid van warmtepompen

Ben je benieuwd hoe ver een warmtepomp van jouw buren moet staan?

Sinds 1 april 2021 gelden de volgende regels voor warmtepompinstallaties: Tussen 19:00 uur en 7:00 uur mag de warmtepomp maximaal 40 dB(A) geluid maken op de erfgrens met de buren. Tussen 7:00 uur en 19:00 is dit maximaal 45 dB(A). Woon je in een appartement? Dan wordt het geluid niet gemeten op de erfgrens, maar in ramen van de buren die open kunnen.

We raden aan om de Pomp AO op minimaal 1,5 meter afstand van de erfgrens te plaatsen. Een schutting, heg of andere objecten kunnen het geluid van de warmtepomp richting de buren verminderen. Tijdens de digitale schouw kunnen onze adviseurs met je meekijken naar de beste plek om de Pomp AO te plaatsen.

Wil je er zelf wat dieper induiken? Via deze rekentool voor geluid van buiten opgestelde installaties voor warmte- en koudeopwekking van de overheid kun je zelf berekenen hoe ver jouw warmtepomp van de erfgrens moet staan.

Deel dit artikel