Gepubliceerd op: 25 juli 2025
HomeKennisbankWarmtepompen
Vraag je je af of een buffervat nodig is bij een warmtepomp? Je bent niet de enige. Veel mensen twijfelen of zo’n extra vat wel echt nodig is. In deze blog leggen we je precies uit wat een buffervat doet, wanneer het (niet) nodig is én waarom DeWarmte in veel gevallen een warmtepomp zonder buffervat adviseert.
Twijfel je over jouw situatie? Vraag gratis advies aan van onze technisch adviseurs.
Wat is een buffervat precies?
Om goed te begrijpen wat een buffervat doet, is het handig eerst kort uit te leggen hoe een warmtepomp werkt.
Een warmtepomp verwarmt het water in je radiatoren of vloerverwarming. Of de pomp aan het werk gaat, wordt bepaald door je thermostaat. Stel: het is 17 graden in huis en je zet de thermostaat op 20. Dan stuurt de thermostaat een 'warmtevraag' naar de warmtepomp. Die springt aan en begint het water in je systeem te verwarmen.
Zodra de ingestelde temperatuur is bereikt, verdwijnt die warmtevraag en schakelt de warmtepomp uit. Daalt de temperatuur in de kamer weer? Dan start het proces opnieuw. Bij sommige warmtepompen zorgt dit aan-uit-gedrag voor zogeheten 'pendelen': vaak kort aanslaan en weer uitschakelen. Dit is niet efficiënt en kan op termijn slijtage veroorzaken.
Maar er bestaat ook een tweede, belangrijkere vorm van pendelen:
De warmtepomp schakelt uit omdat het water in het CV-systeem de gewenste temperatuur al heeft bereikt. Zelfs als de thermostaat nog steeds warmte vraagt. Dit gebeurt vooral als er te weinig water in het systeem zit, of als de warmtepomp een relatief hoog minimumvermogen heeft en daardoor niet ver genoeg kan terugschakelen.
Een buffervat wordt soms als oplossing voorgesteld. Het is een goed geïsoleerde tank die tijdelijk warm water opslaat en dient als een soort warmtebuffer. Hierdoor duurt het langer voordat het cv-water (inclusief het water in het buffervat) op temperatuur is. De warmtepomp blijft dan langer aan staan, zelfs als hij meer vermogen levert dan eigenlijk nodig is.
Toch is een buffervat lang niet altijd nodig en zeker geen standaard vereiste van elk warmtepompsysteem.
Wanneer is een buffervat nodig bij een warmtepomp?
Een buffervat kan in specifieke situaties nuttig zijn:
Bij een warmtepomp met een hoog minimaal vermogen. Als de warmtevraag in de woning laag is, bijvoorbeeld in de herfst of lente, kan de pomp te krachtig zijn. In dit geval kan de warmtepomp gaan pendelen, omdat het CV-water in de leidingen al de gewenste temperatuur heeft bereikt. De pomp kan dan zijn warmte nergens kwijt, ook al vraagt de thermostaat nog om warmte. Dit zorgt voor veel korte starts en stops – en precies dat wil je liever voorkomen.
In installaties met veel zones en gesloten thermostaatkranen. Bij veel gesloten thermostaatkranen in een systeem met zoneregeling zit er weinig water in de zone die wel open staat. Hierdoor bereikt het water snel de gewenste temperatuur, wat pendelen of bevriezing bij een defrost kan veroorzaken. Vooral bij warmtepompen die niet laag kunnen moduleren is dit een risico. Een buffervat helpt dan.
Als de warmtepomp niet modulair terug kan schakelen. Als een warmtepomp zijn vermogen helemaal niet aan kan passen aan het gevraagde vermogen van de woning is er altijd een buffervat nodig om stabiel te werken.
Maar let op: heb je een warmtepomp die, naast hoog, ook écht laag in vermogen kan draaien, dan is een buffervat meestal overbodig. Dit hangt wel af van hoe laag dat minimumvermogen precies is én hoeveel waterinhoud je CV-systeem heeft. Bij de Pomp AO van DeWarmte is dat perfect op elkaar afgestemd.
Wanneer is een buffervat niet nodig?
Een buffervat in een warmtepompinstallatie is overbodig als:
De warmtepomp kan moduleren tussen een laag en hoog vermogenAls de warmtepomp een laag minimumvermogen en een hoog maximaal vermogen kan leveren en dit door slimme software goed kan afstellen op de vraag van de woning. Hierdoor pendelt hij al veel minder en is een buffervat niet meer nodig.
Er veel water in het systeem zitSystemen met veel waterinhoud, zoals bij vloerverwarming of meerdere grote radiatoren, zorgen voor een stabielere werking. De warmtepomp hoeft dan minder vaak aan en uit te schakelen, waardoor ook hier geen buffervat nodig is.
De voordelen van een buffervat
Bij een warmtepomp die zijn vermogen niet kan moduleren kan een buffervat dus slim zijn. Dit zijn de voordelen:
Stabielere werking. Het cv-water blijft langer warm, waardoor de warmtepomp minder vaak aan en uit hoeft. Dat zorgt voor rust in het systeem.
Voorkomt pendelgedrag. Bij een te hoog minimumvermogen voorkomt een buffervat dat de warmtepomp telkens kort aanspringt en weer uitschakelt.
Efficiëntie. De warmtepomp draait langer in een gunstig werkgebied en verbruikt zo minder energie.
Bescherming van het systeem. Minder schakelmomenten betekent minder slijtage en een langere levensduur van de installatie.
Maar al deze voordelen zijn afhankelijk van het type warmtepomp en verwarmingssysteem. De Pomp AO past via slimme software zijn afgifte vermogen aan om pendelen te voorkomen, zónder buffervat.
De nadelen van een buffervat
Hoewel een buffervat in sommige situaties kan helpen, brengt het ook duidelijke nadelen met zich mee:
Warmteverlies op de verkeerde plek. Een buffervat straalt altijd wat warmte uit, ook al is het geïsoleerd. Die warmte komt vaak terecht in een ruimte waar je dat niet wilt, zoals een technische kast. Dat is zonde van de energie.
Het neemt veel ruimte in. Een buffervat is een grote, staande tank die vaak binnenshuis geplaatst moet worden. Dit gaat ten koste van ruimte die je liever voor iets anders gebruikt.
Het zorgt voor extra kosten. Naast de warmtepomp zelf komt er met een buffervat extra materiaal bij. Denk aan de tank zelf, koppelingen, isolatie en montagetijd. Dat maakt de installatie duurder dan nodig.
De installatie wordt ingewikkelder. Een buffervat vraagt om extra leidingen en slimme plaatsing in het systeem. Dat maakt de installatie technischer, en vergroot de kans op fouten of storingen als het niet goed wordt ingeregeld.
Bij DeWarmte kiezen we daarom bewust voor eenvoud. Dankzij de modulerende Pomp AO is een buffervat in de meeste gevallen helemaal niet nodig. Zo blijft je installatie compact, betaalbaar én betrouwbaar. Mocht er om welke reden dan ook toch te weinig volume in jouw systeem zitten? Dan zien onze technische adviseurs en werkvoorbereiders dat tijdens de opname en zullen we in deze zeldzame gevallen alsnog een buffervat installeren.
Conclusie
Een buffervat bij een warmtepomp is niet standaard nodig. Dankzij technologische verbeteringen zoals bij de DeWarmte Pomp AO, kun je veel efficiënter en compacter verwarmen zónder buffervat. Twijfel je nog? Laat je adviseren door onze experts. We kijken graag met je mee wat in jouw situatie het beste werkt. Laat je adviseren door een expert.
Wil je weten of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp zonder buffervat? Plan een gratis adviesgesprek of bekijk onze hybride systemen en all-electric oplossingen.