Wat is een warmtepomp?

warmtepomp
lees meer
HomeKennisbank

Warmtepompen


Een warmtepomp voorziet jouw woning van warmte zonder gebruik te maken van gas. Een warmtepomp is in sommige gevallen een aanvulling op jouw cv-ketel, maar kan de cv-ketel ook volledig vervangen. Als een warmtepomp wordt gebruikt als aanvulling op de cv-ketel, noemen we dit een hybride warmtepomp. Vervang jij je cv-ketel volledig voor een warmtepomp, dan spreken we over een all-electric warmtepomp. Zowel een hybride warmtepomp als een all-electric warmtepomp bestaan vaak uit hetzelfde basisproduct.

De Pomp AO van DeWarmte is zo’n product dat op zichzelf een hybride warmtepomp is, maar ook onderdeel kan zijn van een all-electric warmtepomp. We vertellen je in dit artikel meer over de verschillende soorten warmtepompen die in zowel hybride als all-electric systemen worden gebruikt. Tot slot vertellen we meer over de verschillen in systeem bij een hybride- en all-electric warmtepomp.

Verschillende soorten warmtepompen

Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte van buiten het huis te gebruiken om de temperatuur binnen te verhogen. Deze warmte van buiten kan komen uit de buitenlucht, uit de grond of uit het water. De warmte uit deze bronnen wordt in de meeste gevallen doorgegeven aan water in jouw verwarming. Op deze manier kan je verschillende soorten warmtepompen van elkaar onderscheiden: 

  • Lucht/Water warmtepompen: Een Lucht/Water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt hiermee het water in de woning. Bij een hybride warmtepomp wordt alleen het water in jouw verwarmingssysteem door de warmtepomp verwarmt. Bij een all electric warmtepomp ook het tapwater. Dit werkt ook als de buitenlucht helemaal niet warm is. Het koudemiddel in de warmtepomp zorgt ervoor dat er warmte uit de buitenlucht gehaald wordt, zelfs als het vriest. Wil je een warmtepomp in een bestaande woning plaatsen, is een lucht/water warmtepomp vaak de meest geschikte optie. Binnen Lucht/Water warmtepompen kan je onderscheid maken in Monoblock en Split unit warmtepompen. Hier vertellen we je in dit artikel meer over. 

  • Grond/Water warmtepompen: Grond/Water warmtepompen werken op dezelfde manier als een Lucht/Water warmtepomp. Met als verschil dat deze warmtepompen hun warmte uit de bodem halen en niet uit de buitenlucht. Omdat de warmte uit de grond gehaald wordt, moet er bij deze warmtepompen flink gegraven worden. Dit maakt de installatie een stuk ingrijpender. In de praktijk worden deze warmtepompen dan ook vooral toegepast bij nieuwbouwprojecten en zijn ze minder geschikt om te installeren bij bestaande woningen. 

  • Lucht/Lucht warmtepompen: Tot slot zijn er ook Lucht/Lucht warmtepompen. Deze halen warmte uit de buitenlucht om de lucht in het huis te verwarmen. In de praktijk zijn dit airco's die naast koude lucht ook warme lucht kunnen verspreiden. Voor compacte goed geïsoleerde woningen kan een Lucht/Lucht warmtepomp prima werken als hoofdverwarming. Voor de meeste woningen kan het voor een Lucht/Lucht warmtepomp lastig zijn om de warme lucht overal in de woning te krijgen. In de praktijk moet je in grotere woningen in iedere kamer één airco hangen om het hele huis te verwarmen. Dit maakt het al snel onhandig en duur. In grotere woningen kan een Lucht/Lucht warmtepomp wel als bijverwarming gebruikt worden naast een andere warmtebron.

warmtepomp
Een Lucht/Water warmtepomp zet buitenlucht om in warmte die wordt afgegeven aan het water in jouw verwarmingssysteem

Hybride warmtepomp of all electric warmtepomp

Als er gesproken wordt over hybride of all electric warmtepompen wordt in de praktijk het volledige warmtesysteem bedoeld.


Bij een hybride warmtepompsysteem wordt een warmtepomp geplaatst die gaat samenwerken met de cv-ketel. De warmtepomp neemt het verwarmen van jouw woning voor zijn rekening, terwijl de cv-ketel warm douchewater en kraanwater op zich neemt. In minder goed geïsoleerde huizen kan het op koude dagen nodig zijn dat de cv-ketel bij springt om de verwarming van een extra boost te voorzien. Op deze manier ben je dus nog niet helemaal van het gas af, maar met een hybride warmtepomp gaat jouw gasverbruik al snel met 80% naar beneden


Bij een all-electric warmtepomp wordt de cv-ketel volledig in principe altijd vervangen door meerdere producten die samen een nieuw warmtepompsysteem vormen. Net als bij de hybride warmtepomp verzorgt de warmtepomp warmte voor de verwarming. Omdat het opwarmen van water met een warmtepomp wel langer duurt dan bij een cv-ketel, is er voor warm tapwater een extra boiler nodig om dit warme water meteen ter beschikking te hebben. In sommige gevallen kan er in een all-electric systeem nog een extra back-up verwarmer worden geplaatst die de warmtepomp op hele koude dagen kan ondersteunen. Zo weet je zeker dat je zonder gas er ook als het heel koud is, gewoon warm bij zit.

Pomp AO van DeWarmte

De Pomp AO van DeWarmte is een Lucht/Water warmtepomp. Wordt de Pomp AO geplaatst, dab fungeert deze als hybride warmtepomp. Plaats je er een DeWarmte Element en Pomp T bij, dan heb je ons All-Electric warmtepompsysteem en kan je volledig van het gas af. Wil je uiteindelijk volledig van het gas af, maar is jouw cv-ketel nog in goede staat? Geen probleem, dan kan je ook eerst de Pomp AO plaatsen, om op een later moment het Element en de Pomp T te plaatsen.

Deel dit artikel