Warmtepomp installatie: hoe bereid je je voor en wat te verwachten

warmtepomp installatie
lees meer
HomeKennisbank

Warmtepompen


Het klinkt ingewikkeld, het plaatsen van een warmtepomp. Gelukkig is de installatie van een warmtepomp minder ingrijpend dan het lijkt. We vertellen je in dit artikel meer over wat er allemaal bij een warmtepomp installatie komt kijken. 

Stappenplan voor de installatie van een warmtepomp

In het kort gaat de installatie van een warmtepomp als volgt:

  1. Je doet een (digitale) huis inspectie met de installateur

  2. Je gaat akkoord met het installatieplan dat op basis van de huis inspectie is gemaakt. 

  3. Indien nodig maak je een extra stroompunt gereed

  4. De installateurs installeren de Pomp AO van DeWarmte in 6 uur. 

  5. Het gehele systeem wordt getest. 

  6. Je start met besparen. 


Hieronder leggen we de stappen uitgebreid voor je uit. We beginnen met de stappen voor een hybride warmtepomp. Daarna vertellen we je wat er extra komt kijken bij de installatie van een all electric warmtepomp 

Hybride warmtepomp installatie

Het installatieproces kan verschillen per warmtepomp. De installatie van een monoblock warmtepomp werkt anders dan bij een split-unit warmtepomp. Een monoblock is een warmtepomp waarbij alle onderdelen samen in de buitenunit zitten. Deze hoeft alleen maar met een waterleiding aangesloten te worden aan het cv-netwerk. Een split-unit bestaat naast een buitenunit ook uit een binnenunit die naast de cv-ketel komt te hangen. Bij een split-unit loopt er vervolgens een extra leiding met koudemiddel tussen de buitenunit en binnenunit. Hierdoor is de installatie van een split-unit een stuk ingrijpender dan de installatie van een Monoblock.

Let voor het aanschaffen van een warmtepomp dus goed op wat voor type warmtepomp het is. De Pomp AO van DeWarmte is een Monoblock warmtepomp en dus een stuk eenvoudiger te installeren. In dit artikel focussen we op de installatie van een Monoblock warmtepomp. 

Digitale inspectie van de woning en installatieplan

Voordat een warmtepomp geïnstalleerd wordt, vindt er altijd huis inspectie plaats. Tijdens deze inspectie wordt er samen met jou bepaald waar de warmtepomp het beste geplaatst kan worden en of jouw woning geschikt is. Op basis van deze inspectie wordt door de installateur een installatieplan opgesteld. In dit installatieplan wordt duidelijk welke benodigdheden er eventueel extra nodig zijn voor jouw specifieke warmtepomp installatie. Hier worden dus ook al eventuele meerkosten duidelijk en met jou gecommuniceerd. Meerkosten kunnen optreden als de warmtepomp op een moeilijk bereikbare plek moet komen te staan of er extra materiaal nodig is. Nadat jij akkoord bent gegaan met het installatieplan, plan je samen met de installateur een installatiedatum en gaat de installateur aan de slag met de voorbereiding. Jij kan vanaf dat moment de vraag krijgen om alvast een aanbetaling te doen. 


Bij DeWarmte vindt de huis inspectie digitaal plaats. Onze ervaren technische adviseurs lopen met een videoverbinding samen met jou door de woning en stellen op basis daarvan een installatieplan op. Dit scheelt een hoop tijd en gaat niet ten koste van de kwaliteit.

Laatste voorbereiding voor warmtepomp installatie

Het installatieplan is gemaakt en de installatiedatum is gepland. Nu zijn er nog een aantal zaken waar het belangrijk is om rekening mee te houden voordat de daadwerkelijke installatie begint. Voor de warmtepomp installatie moet altijd het stroompunt binnenshuis beschikbaar zijn en dichtbij de locatie van de warmtepomp. Heb je deze nog niet, dan is dit iets wat voor de installatie daar gemaakt moet worden. Vanuit DeWarmte helpen wij je hier graag bij. 


Verder zijn er een aantal zaken die afhankelijk van het installatieplan geregeld moeten worden voordat de installateurs beginnen. In sommige gevallen, worden er vlak voor de installatie al speciale materialen geleverd, die op de dag van de installatie nodig zijn. Denk aan de grondleidingen die nodig zijn als de warmtepomp in de tuin geplaatst wordt en met deze leidingen aan het huis verbonden moet worden. Als de Warmtepomp op het dak wordt geplaatst, moet er vooraf een dakdoorvoer gemaakt worden. Hier is op de dag van de installatie geen tijd voor, dus dit moet in dit geval ook vooraf worden gedaan.  


Mocht je het niet zelf zien zitten om de dakdoorvoer te maken en het stroompunt aan te leggen, dan kunnen wij dit ook voor jou doen. Bespreek dit gerust tijdens de digitale inspectie.

De warmtepomp installatie zelf

Dan is het zover, de warmtepomp wordt geïnstalleerd! De installatie wordt meestal door twee installateurs uitgevoerd. De installateurs van DeWarmte komen na het eerste bakkie koffie ‘s ochtends met de warmtepomp richting jouw woning. Normaal gesproken staan ze tussen 08:00 en 09:00 voor de deur. Als de installatie op hoogte aan de gevel of op het dak plaatsvindt arriveert de hoogwerker ook ‘s ochtends vroeg. 


De installateurs beginnen met het boren in de buitenmuur zodat de waterleiding van de warmtepomp naar binnen kan. Bij DeWarmte sluiten we de warmtepomp aan op de dichtstbijzijnde leiding van jouw verwarming. Bij veel andere warmtepompen wordt de pomp dichtbij de cv-ketel aangesloten.Dit scheelt een hoop tijd en een hoop lelijke leidingen en kabelgoten die van de warmtepomp naar de cv-ketel lopen. 


Vervolgens zal de ene installateur aan de slag gaan met de leidingen binnen terwijl de andere installateur met de leidingen buiten aan de slag gaat. Als de leidingen zijn aangelegd, wordt de warmtepomp aangesloten aan de leidingen. Hij hoeft vervolgens alleen nog aan het stroompunt aangesloten te worden om te werken. In sommige gevallen moet er na de warmtepomp installatie een nieuwe thermostaat worden geplaatst. Dit is geen enkel probleem en wordt dan meteen door onze installateurs geregeld.  


Tot slot wordt het hele systeem getest. Werkt alles goed, dan gaan de installateurs naar huis. De hele installatie van begin tot einde duurt bij DeWarmte ongeveer 6 uur. Na de warmtepomp installatie ontvang je een link naar onze (Web)App. Hierin kan jij de instellingen van de warmtepomp naar eigen wens instellen. Tot slot ontvang je de eindfactuur.

Installatie All-Electric warmtepomp

Bij een All-Electric warmtepomp wordt net als bij de hybride warmtepomp een Monoblock warmtepomp geplaatst. Maar waar de monoblock bij een hybride warmtepomp aan de cv-ketel wordt aangesloten, wordt de cv-ketel bij een All-Electric warmtepomp vervangen voor een warmtepomp boiler. Het installatieproces blijft grotendeels hetzelfde, maar duurt langer omdat er meerdere producten aangesloten moeten worden. In de praktijk zal eerst de Monoblock worden aangesloten. Daarna wordt de cv-ketel vervangen en wordt de warmtepomp boiler aangesloten. De warmtepomp boiler zorgt ervoor dat er altijd genoeg warm water uit de kraan en douche komt. Bij DeWarmte duurt in een installatie van All-Electric warmtepompsysteem in totaal twee dagen.


Bij DeWarmte verzorgen we het complete proces van warmtepomp installatie, van de eerste voorbereiding tot de uiteindelijke installatie door ons eigen team. Onze adviseurs werken nauw samen met de installateurs om ervoor te zorgen dat elk detail van het proces helder is en dat er geen onverwachte verrassingen optreden. Wij helpen ook met het aanvragen van subsidies, waardoor het proces voor jou zo moeiteloos mogelijk verloopt. Overweeg je een warmtepomp? Laat DeWarmte het werk doen en geniet van een zorgeloze warmtepomp installatie. Reserveer nu de Pomp AO.

Deel dit artikel