Verminder het geluid van je warmtepomp

Afbeelding Blog geluid
lees meer
HomeKennisbank

Warmtepompen


Het geluid van een warmtepomp is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt tijdens de oriëntatie naar een hybride of all-electric warmtepomp. Moderne warmtepompen maken gelukkig al een stuk minder geluid dan vroeger, maar het is nog steeds iets om rekening mee te houden. In dit artikel vertellen we je hoe je zo min mogelijk overlast ervaart van het geluid van een warmtepomp.

Welk geluid kan je verwachten bij een warmtepomp?

Geluid wordt uitgedrukt in decibels. Hoe meer decibels, hoe meer geluid je hoort. Het aantal decibels dat een warmtepomp produceert is niet exact hetzelfde als het aantal decibels dat jij hoort. Sta je verder weg, dan is het aantal decibels dat jij waar kan nemen lager. Staat er bijvoorbeeld een schutting tussen de warmtepomp en jou in, dan hoor je ook minder decibels dan de warmtepomp produceert.

Het aantal decibel dat een warmtepomp maakt, noemen we geluidsvermogen. Het geluid dat jij kan waarnemen, bijvoorbeeld op anderhalve meter afstand van de warmtepomp, noemen we geluidsdruk. Het geluidsvermogen neem je dus alleen waar als jij direct naast de warmtepomp staat. Geluidsdruk is het geluid waar je eventueel last van kan hebben als je in de tuin zit terwijl de warmtepomp draait.

geluid warmtepomp

Regelgeving geluid warmtepomp

Voor 1 april 2021 mocht een warmtepomp afhankelijk van het vermogen een maximaal aantal decibel geluidsvermogen produceren. Het probleem met deze regels was dat de overlast die mensen van het geluid ervaren flink kon verschillen. Daarom zijn op 1 april 2021 de regels aangepast en is de geluidsdruk leidend geworden.

Dit betekent dat een warmtepomp overdag nog 45 decibel geluidsdruk mag maken op de erfgrens. Op de erfgrens mag je dus niet meer dan 45 decibel horen. Tussen 19:00 en 07:00 is dit zelfs 40 decibel. Ter context, over het algemeen wordt 35 decibel als stil ervaren. Een koffieapparaat maakt 55 decibel en vanaf 70 decibel wordt geluid steeds sneller als hard ervaren.

Het geluid van een warmtepomp valt dus wel mee, maar de één zal het vervelender ervaren dan de ander. Mocht de warmtepomp binnen de wettelijke grenzen zitten, maar je toch overlast ervaart van het geluid, zijn er een aantal dingen die je kan overwegen.

Hoe zorg je dat je zelf geen last hebt van het geluid van een warmtepomp?

Er zijn een aantal dingen waar je zowel voor als na het plaatsen van de warmtepomp rekening mee kan houden om geluidsoverlast te beperken.

  1. Type warmtepomp
    Houd om te beginnen rekening met het type warmtepomp dat je aanschaft. Zo kan je kiezen uit split-units en monoblocks. Split-units hebben naast een apparaat buitenshuis ook een pomp binnenshuis. Dit betekent dat je bij een split-unit ook binnen geluid kan horen. Bij een monoblock wordt er alleen een warmtepomp buitenshuis geplaatst. Hierdoor ervaar je binnen minder geluid, maar maakt de buitenunit wel meer geluid dan de buitenunit van een split-unit warmtepomp.

  2. Zorg dat leidingen goed vastzitten
    Een warmtepomp pompt met kracht water door de leidingen van jouw verwarming. Hier worden in sommige gevallen soms ook nieuwe leidingen voor aangelegd die van de warmtepomp naar jouw verwarmingssysteem gaan. Als deze leidingen gaan trillen, kan dit een vervelend geluid opleveren. Zorg er daarom voor dat er rondom de buitenunit van de warmtepomp flexibele leidingen worden gelegd. Zorg er ook voor dat de bestaande leidingen in de woning goed vastzitten zodat ze niet kunnen gaan trillen. Indien nodig kan je trillingsdempers rondom de leidingen plaatsen.

  3. Plaats de warmtepomp op een harde ondergrond
    In de warmtepomp draait een grote ventilator. Dit kan ervoor zorgen dat de warmtepomp ietwat gaat trillen. Als deze trillingen worden doorgegeven aan jouw woning, kan dit ongewenst geluid opleveren. Plaats de warmtepomp dus liever niet op een houten dak, maar op steen of beton. Zo kunnen de trillingen minder snel voor problemen zorgen.

  4. Goede bigfoots
    Om de trillingen nog meer te beperken, kunnen de warmtepompen op rubberen bigfoots worden geplaatst. De rubberen voet zorgt voor een dempend effect en vermindert trillingen van de buitenunit.

Hoe zorg je dat jouw buren geen last hebben van het geluid van jouw warmtepomp?

  • Zorg voor voldoende afstand tot de erfgrens
    Dit klinkt natuurlijk logisch, maar om de overlast voor de buren zo klein mogelijk te houden is vooral de locatie van de warmtepomp belangrijk. Over het algemeen wordt aangeraden om minimaal 1,5 á 2 meter van de erfgrens aan te houden, maar hoe verder van de erfgrens, hoe minder last jouw buren zullen ervaren.

  • Blaasrichting
    In de warmtepomp zit een grote ventilator die lucht aanzuigt. Dit is het voornaamste geluid dat de warmtepomp maakt. De richting van de warmtepomp speelt hierbij ook een rol in het geluid dat je ervaart. Probeer de warmtepomp nooit direct op de tuin van de buren te richten. Houd zorg ook voor voldoende ruimte om de warmtepomp zodat het geluid niet extra wordt weerkaatst en versterkt.

plaatsen warmtepomp

Wel of geen omkasting?

Een veelgehoorde oplossing om het geluid van een warmtepomp te verminderen is het plaatsen van een geluiddempende omkasting. Een omkasting kan het geluid zo’n 7 decibel verminderen als deze goed geplaatst is.

Echter zijn deze groot in formaat en relatief duur in aanschaf. Afhankelijk van jouw warmtepomp moet je rekening houden met een formaat dat 1.5 keer zo groot is als jouw huidige buitenunit. En prijzen beginnen vaak vanaf €1000,-.

Een warmtepomp maakt geluid. Met rond de 45 decibel op een meter afstand, is dit een stuk minder geluid dan bijvoorbeeld een wasmachine. Maar toch kan het storend zijn. Let er bij de plaatsing op dat je hem op voldoende afstand van de erfgrens plaatst en qua blaasrichting niet op de tuin van de buren richt. Mocht je na het plaatsen toch overlast ervaren, check dan of alle leidingen goed vast zitten.

Pomp AO

De Pomp AO van DeWarmte is een monoblock lucht-water warmtepomp. Dit betekent dat de techniek alleen in een buitenunit zit. Plaats je de Pomp AO als hybride warmtepomp, wordt er binnen dus niets geplaatst en zal je binnen dus ook geen extra geluid ervaren.

De buitenunit maakt wel geluid. Door het formaat van de buitenunit groter te maken, hebben de ventilatorbladen meer ruimte. Dit beperkt het geluid. Op anderhalve meter maakt de Pomp AO nog 44.9 decibel aan geluid. In de speciale silent mode is dit nog 42 decibel. De Pomp AO is een van de meest flexibel te plaatsen warmtepompen op de markt. Hij kan overal op het bestaande verwarmingsnetwerk van de woning worden aangesloten en hoeft niet nabij de ketel geplaatst te worden. Hierdoor vind je ook makkelijker een plek waar niemand last heeft van jouw warmtepomp.

Meer informatie over de Pomp AO.

Deel dit artikel