Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Pomp AO assemblage Utrecht
lees meer
HomeKennisbank

Warmtepompen

Elektriciteitsverbruik van warmtepompen

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief om je huis elektrisch te verwarmen in plaats van met gas. Hierdoor bespaar je op je gasrekening, maar zal je stroomrekening stijgen. Hierdoor is een vraag die veel mensen hebben: "Hoeveel stroom gebruikt zo'n warmtepomp eigenlijk?"

Het stroomverbruik is afhankelijk van vele individuele factoren.

Gemiddeld stroomverbruik warmtepomp

Een warmtepomp verbruikt jaarlijks gemiddeld tussen de 1.500 en 3.500 kWh elektriciteit. Dit varieert afhankelijk van het type warmtepomp en de gezinssituatie. Een hybride warmtepomp verbruikt over het algemeen minder elektriciteit dan een volledig elektrische variant. Bovendien zal een gezin met vier kinderen in een ruime hoekwoning waarschijnlijk meer elektriciteit verbruiken dan een alleenstaand iemand in een klein appartement. De isolatie en het type verwarming van de woning spelen ook een belangrijke rol in deze vergelijking.

Hoe harder de pomp moet werken om het huis warm te krijgen, hoe meer stroom hij verbruikt.

Stroomverbruik vergelijken

Op het energielabel van de warmtepomp kan je per merk en type goed zien tot welke energieklasse een warmtepomp behoort. Het energielabel geeft aan hoe hoog het rendement van een warmtepomp is. Hoe hoger het rendement, hoe minder stroom een warmtepomp nodig heeft om te verwarmen. Let op: een warmtepomp die ook warm tapwater levert gebruikt meer stroom dan een warmtepomp die alleen ruimteverwarming en -koeling regelt.

Ook de sCOP is een handig gegeven om warmtepompen te vergelijken. sCOP staat voor Seasonal Coefficient Of Performance en is de verhouding van hoeveel stroom nodig is om een hoeveelheid warmte op te wekken, gezien over een heel kalenderjaar. Hoe hoger de sCOP, hoe energie-efficiënter de warmtepomp is.

Rekenvoorbeelden verbruik warmtepomp

Om je een idee te geven wat onze hybride Pomp AO voor bepaalde situaties kan betekenen hebben wij de volgende voorbeeldsituaties berekend om een beeld te schetsen.

 • Rijtjeshuis, 1000 m3, vloerverwarming, 2 personen
  Gasbesparing 800 m3, stroomverbruik 1500 kWh

 • Rijtjeshuis 1750 m3, radiatoren, 2 personen

  Gasbesparing 1450 m3, stroomverbruik 3550 kWh

 • Hoekhuis, 2000 m3, vloerverwarming, 2 personen
  Gasbesparing 1300 m3, stroomverbruik 2300 kWh

 • Vrijstaande woning, 3000 m3 gas, radiatoren, 2 personen.
  Gasbesparing 2500 m3, stroomverbruik 6100 kWh

Stroomverbruik berekenen

Het is mogelijk om je door middel van onze datasheets gebaseerd op honderden eerdere installaties een persoonlijk indicatie te geven wat onze hybride warmtepomp, genaamd de Pomp AO voor jouw situatie kan betekenen. Zo weet je van te voren hoeveel de warmtepomp bij jouw thuis zal gaan verbruiken.

Mocht je hier interesse in hebben ontvangen we graag de volgende gegevens op de mail.


• Het huidige jaarlijkse gasverbruik (m3)

• Het type huis (tussenwoning, hoekhuis, vrijstaand etc.)

• Het type verwarmingssysteem (radiatoren, vloerverwarming etc.)

• Het aantal personen in het huishouden

Met deze informatie kunnen we je een beter idee geven wat je met de Pomp AO op jaarbasis in je huidige situatie aan gas (m3) kan besparen en hoeveel stroom het je daarentegen gaat kosten (kWh).


Deel dit artikel