Hoeveel kost een warmtepomp?

Pomp AO prijs en kosten image
lees meer
HomeKennisbank

Warmtepompen

Wat kost een warmtepomp

Overweeg je een (hybride) warmtepomp? Dan is het belangrijk om niet alleen naar de besparingen op je energierekening en milieu-impact te kijken, maar ook naar de aanschafprijs en kosten in gebruik. 

De aanschafkosten van een warmtepomp kunnen flink van elkaar verschillen. In dit artikel vertellen we meer over de onderlinge verschillen en de bijbehorende kosten. Laten we eens kijken naar de verschillende onderdelen die de prijs van een warmtepomp bepalen:

Grond-water warmtepompen zijn duurder dan lucht-water warmtepompen:

Er zijn verschillende type warmtepompen. Binnen elke soort zijn er ook weer verschillende modellen en opties. De ene is duurder in de aanschaf dan de ander, waarbij grond-water warmtepompen over het algemeen duurder zijn omdat het aanleggen van een individueel of collectief bronsysteem (het boren van de gaten in grond) kostbaar is. We zetten een ruwe schatting van de prijzen inclusief installatie even voor je op een rijtje:

  • Hybride Monoblock lucht-water warmtepomp: €3.000 tot €8.000

  • Split unit lucht-water warmtepomp: €3.000 tot €9.000

  • Full-electric lucht-water warmtepomp: €8.000 tot €15.000

  • Grond-water warmtepomp: €20.000 tot €30.000

Hoe hoger het vermogen, hoe duurder de warmtepomp:

Hoe krachtig (aantal kW) de warmtepomp moet zijn, heeft invloed op de prijs. Een warmtepomp voor een groot huis met veel kamers zal meer kosten dan een kleinere voor een kleiner huis. Een warmtepomp met een hoger vermogen is over het algemeen ook een groter apparaat.

De prijs van het installeren van een pomp ligt tussen de €2.000 en €5.000:

De installatiekosten hangen af van de complexiteit, wat de installatiematerialen kosten, wie hem installeert (installateur of fabrikant) en of er aanpassingen nodig zijn aan het bestaande verwarmingssysteem. Dit kan verschillen per installatie en per locatie. Let hierbij ook op of de installatieprijs is inbegrepen bij de verkoopprijs of niet. De kosten voor het installeren van een warmtepomp liggen rond de €2.000 á €5.000. Deze kosten komen dus meestal nog bovenop de aanschaf van de warmtepomp.

Je bespaart gas, maar zal meer elektriciteit gebruiken:

Wanneer jij jouw warmtepomp in gebruik neemt verbruik je minder gas, maar meer stroom. Hoeveel stroom jouw warmtepomp verbruikt is sterk afhankelijk van individuele factoren zoals:

  • Het huidige jaarlijkse gasverbruik (in m³).

  • Het type woning (tussenwoning, hoekhuis, vrijstaand, enz.).

  • Het type verwarmingssysteem (radiatoren, vloerverwarming, enz.).

  • Het aantal personen in het huishouden.


Subsidie op warmtepompen vanuit de overheid:

De overheid stimuleert de aanschaf van een warmtepomp en andere duurzaamheidsmaatregelen die jij treft in jouw woning door middel van subsidie. De belangrijkste subsidieregeling is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Dit is een tegemoetkoming die je na aankoop/ installatie ontvangt. Hoeveel subsidie je krijgt op een warmtepomp is afhankelijk van het type, het vermogen en het energielabel van het apparaat. 

De hoogte van de subsidie op een hybride warmtepomp incl. Installatie ligt rond de 30% van de aanschafprijs. Gemiddeld krijg je hierdoor €2.400 tot €2.700 terug van de overheid.

“Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om ISDE te ontvangen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Warmtepompen met een energielabel A+ of lager, komen niet meer in aanmerking voor subsidie. Heeft u in 2023 een warmtepomp met een A+, of lager label gekocht? Dan komt u toch in aanmerking voor subsidie als u deze in 2024 laat installeren.”

Kijk voor meer info over de ISDE subsidie op de website van de overheid: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren

Hoeveel kost de Pomp AO

DeWarmte Pomp AO is een hybride lucht-water warmtepomp met een vermogen tot 8 kW. En is ontwikkeld om heel gemakkelijk plug & play te installeren. Dit gebeurt altijd door onze eigen installateurs, hierdoor blijven de kosten voor een Pomp AO installatie relatief laag. Wij hebben een scherpe standaard-installatie prijs die is inbegrepen in de verkoopprijs van €3.400,-. Deze prijs is naast installatie, inclusief subsidie (46%) en 2 jaar full-service garantie.

Eventuele meerkosten worden altijd vooraf gecommuniceerd en kan je hieronder vinden.

Transparantie is een van onze kernwaarden, zodat onze klanten ons kunnen vertrouwen. Daarom geven we altijd gedetailleerde offertes en bespreken we alles over de prijs van een warmtepomp met onze klanten voordat ze iets beslissen. 

Prijsopbouw Pomp AO V3 DeWarmtePrijsopbouw Pomp AO 2024
Deel dit artikel