Het prijsplafond en energiebelasting in 2024

Afbeelding ter illustratie bij een artikel van DeWarmte over het prijsplafond en de energiebelasting in 2024.
lees meer
HomeKennisbank

Overig

Het prijsplafond en energiebelasting in 2024

Om de energierekening betaalbaar te houden heeft de overheid in 2023 verschillende maatregelen genomen. Het prijsplafond was daarvan de meest in het oog springende. Gelukkig zijn de energietarieven inmiddels weer wat gedaald. Mede daarom is het prijsplafond in 2024 weer beëindigd. Maar er verandert veel meer per  1 januari 2024. We vertellen je wat dit betekent voor jouw portemonnee. 

Veranderingen in 2024, het prijsplafond en meer

We hebben alle veranderingen rondom jouw energierekening voor je op een rijtje gezet:
 

  • Het prijsplafond loopt af, hierdoor gelden er geen maximale stroom en gasprijzen meer. 

  • De energiebelasting op gas stijgt van € 0,59 naar € 0,71 per m3, de energiebelasting op stroom daalt van € 0,15 per kWh naar € 0,13 per kWh

  • De energietoeslag stopt.

  • De netbeheerkosten stijgen maandelijks met ongeveer € 7.

  • Het Tijdelijk Noodfonds Energie voor kwetsbare huishoudens blijft van kracht. In vergelijking met 2023 komen mensen nog eerder in aanmerking voor hulp.

  • Alleen A++ warmtepompen of hoger zijn nog beschikbaar voor subsidie. Ook zal de subsidie op warmtepompen worden verhoogd met €75, -


In 2024 is er dus geen maximale stroom- en gasprijs meer. Dit heeft vooral impact op de grote gebruikers, maar door de hogere netbeheerkosten gaat de energierekening er sowieso, ongeacht jouw energieverbruik, iets op omhoog. En door de nieuwe energiebelastingtarieven wordt het gebruik van gas duurder terwijl stroom iets goedkoper wordt. Elektrisch verwarmen zal dus nóg interessanter zijn in 2024.

Minder gas verbruiken, voordeliger in 2024

Minder gas verbruiken heeft dus naast de positieve impact op het milieu ook positieve impact op jouw portemonnee. Door de veranderde energiebelasting ga je meer voor gas betalen en minder voor stroom. En door het afschaffen van zowel het prijsplafond als de energietoeslag heb je minder zekerheid over jouw tarieven. 

Met een hybride warmtepomp gaat jouw gasverbruik aanzienlijk omlaag. Tegelijkertijd gaat je stroomverbruik wel omhoog, maar hier zit dus sinds 1 januari 2024 minder belasting op. Al met al wordt de terugverdientijd gemiddeld 2.5 jaar korter ten opzichte van de oude energiebelasting.

Rekenvoorbeeld:

Wat scheelt dit nu? Gemiddeld verbruikt een tussenwoning met enkel een gasketel 1080 M3 gas per jaar. De stijging van € 0,59 naar € 0,71 per m3  betekent dat je ongeveer €130 extra aan energiebelasting gaat betalen voor jouw gasverbruik in 2024.

Deel dit artikel